H E L G O L A N D

Het eiland Helgoland ligt 70 kilometer uit de Duitse Noordzeekust. Helgoland is in 2,5 uur per veerboot vanaf Cuxhaven te bereiken. Het heeft tot 60 meter hoge roestkleurige rotsen; dit is een geologisch wonder want terwijl de bodem van Helgoland uit kalksteen bestaat zoals de White Cliffs bij Dover, bestaat het eiland zelf uit verschillende lagen zandsteen. De Lange Anna, een vrijstaande rots van bijna 50 meter hoog is het symbool van het eiland. Lummenfelsen is het kleinste beschermde natuurgebied ter wereld met veel zeevogels zoals de Noordse stormvogel, alk, zeekoet, Jan van Gent en drieteenmeeuw. Die komen in het voorjaar broeden op de kliffen. 

 

Helgyeland. Ondanks dat Helgoland behoorlijk afgelegen ligt, wordt het al sinds de 7e eeuw door de Friezen bewoond die het Helgyeland; het heilige land noemde. Het gezag lag in de loop der eeuwen bij Denemarken, Engeland en Duitsland. In de Tweede Wereldoorlog heeft Helgoland het flink te verduren gehad. De sporen hiervan zijn nog steeds zichtbaar.

 

Ten noorden van Helgoland ligt het eiland Düne. Tot 1720 waren deze twee eilanden verbonden met elkaar maar een storm en een vloedgolf maakte daar een eind aan. Düne is onbewoond op een grote groep zeehonden na. Zowel de grijze zeehond, in het Duits; kegelrobbe genoemd als ook de gewone zeehond. Het eilandje heeft wijde natuurlijke zandstranden en duintjes. Een broedplaats voor eidereenden, kleine mantelmeeuwen en scholeksters.


 

 

 

47 meter hoog. Ruim 26.000 ton zwaar. Dat zijn de afmetingen van Lange Anna, de beroemde rode rots direct voor de kust van Helgoland. Omringd door ruwe golven, verzet de populaire toeristische bestemming van rode zandsteen zich tegen de kracht van de Noordzee. Maar ook wind en weer knagen aan het natuurmonument. Iedereen die het enige eiland in de volle zee van Duitsland bezoekt, zal zich verbazen over Lange Anna in het uiterste noordwesten. Het spectaculaire rotseiland van rode zandsteen is voor veel bezoekers de topbezienswaardigheid op Helgoland. Sinds 1969 heeft Lange Anna de status van natuurmonument. Voor het mooiste uitzicht op de rotsnaald kunt u het beste het 2,8 km lange klifrandpad op het hoofdeiland bewandelen. Het leidt direct langs de Lange Anna en biedt u prachtige uitzichten. Van 1903 tot 1927 bouwden de mensen van Helgoland een 1,3 km lange muur aan de westkust. Deze was bedoeld om de zachte rotsklif te beschermen tegen de erosieve kracht van de elementen. In het Fries "Nathuurn Stak" Dit is de naam van de rotsnaald in het Helgoland-Fries. Het betekent Nordhornse golfbreker. Hoe werd het Lange Anna? Volgens de legende was er in de tijd van de keizer een café op het uitkijkpunt op het Oberland. Daar bediende een lange vrouw met de naam Anna - door toeristen Lange Anna genoemd. De brandingpilaar had toen al zijn bijnaam.